Care este stilul de management care produce rezultate in 2022?

Activam intr-o piata in care schimbarea este constanta si rapida, iar metodele de management care functionau in trecut nu mai aduc aceleasi rezultate astazi. Pentru a face fata acestei realitati, managerii si liderii, au nevoie de instrumente consistente care sa le sustina activitatea si performanta lor si pe a echipelor lor.

  • Cum cresc performanta mea si a echipei?
  • Cum reduc stresul si conflictele in echipa?
  • Cum pot obtine claritate pe strategie si obiective?
  • Cum deleg eficient?
  • Cum imi motivez oamenii?
  • Cum dezvolt lideri in echipele mele?
  • Cum pot fi in armonie cu mine?
  • Cum sa fac sa-mi ajunga timpul?
  • Cum imi ating targetul?

Daca ti-ai pus macar 1 din intrebarile de mai sus din rolul tau de lider sau manager randurile urmatoare sunt pentru tine.

Stilul de management care produce rezultate in 2022 este acela de coaching, iar in continuare voi clarifica motivele pentru care un lider coach si echipa ghidata astfel este mai performanta, fata de un stil de management clasic sau bazat pe comanda si control.

Ce este coaching-ul?

Este un instrument care sustine dezvoltarea individuala si de echipa, creste performanta, motivarea si asumarea responsabilitatii. „Este o modalitate de deblocarea potentialului oamenilor pentru maximizarea performantei”, dupa cum bine spunea unul dintre parintii coaching-ului, Sir John Whitmore.

Iata ce obtin cei care aplica coaching-ul (studiu al Federatiei Internationale de Coaching)

  • 72% imbunatatirea comunicarii
  • 80% imbunatatirea increderii in sine
  • 73% imbunatatirea relatiilor cu ceilalti
  • 73% imbunatatirea managementului timpului
  • 70% imbunatatirea performantelor
Cum este leadership-ul bazat pe coaching?

Este leadership-ul in care liderul actioneaza ca un coach si arata oamenilor modul in care aportul lor individual contribuie la un obiectiv mai mare, investesc in oamenii lor pentru a-i dezvolta. Este un stil de conducere democratic, bazat pe colaborare, care se bazeaza pe contributiile si perspectivele cu care vin colegii din echipa. Totodata este si un stil transformational, catre o cultura a imbunatatirii continue, a provocarii performantei si depasirii obiectivelor. Liderii sunt in serviciul echipei si isi sustin colegii sa se dezvolte, sa fie motivati, sa-si armonizeze obiectivele personale cu cele organizatioanle, sa-si depaseasca obiectivele si sa obtina vizibilitate.

Ce beneficii ai daca esti un lider coach?
  • Cresterea performantei
  • Atmosefera pozitiva de lucru, care stimuleaza inovatia si creativitatea
  • Angajati motivati, cu asteptari clare si transparente aliniate cu cele ale companiei
  • Dezvoltarea fiecarui angajat va sustine dezvoltarea organizatiei, creand avantaje competitive
  • Imbratisarea schimbarilor care atrag progresul

 

10 pasi cu care poti incepe tranzitia catre un lider coach:
  1. Afla obiectivele individuale ale colegilor din echipa ta si ajuta-i sa si le clarifice intr-un mod cat mai SMART (Specific, Measurable, Achievable, Relevant, Time-based).
  2. Descopera punctele forte ale fiecarui coleg, dar si oportunitatile de invatare si imbunatatire.
  3. Afla care sunt provocarile actuale ale colegilor tai
  4. Afla „de ce”- ul fiecarui coleg
  5. Construieste un calendar de intalniri 1:1 cu fiecare coleg, in afara evaluarilor, in care il ajuti sa se imbunatateasca, folosind tehnici de coaching. Poti veni cu exemple concrete sau poti folosi exemplele colegilor. Stabiliti impreuna minim 1 actiune de imbunatatire la care sa lucreze
  6. Observa si ofera apreciere pentru rezultatele colegilor tai. Da-le feedback personal, dar apreciaza-i si in public pentru reusitele lor.
  7. Foloseste feed-forward in loc de feedback. Feedback-ul se concentreaza pe evenimente trecute si pe lucruri ce ar putea fi imbunatatite, in timp ce feedforward-ul ofera alternative pentru situatii viitoare.
  8. Evita micro managementul si deleaga strategic, tinand cont de punctele forte ale colegilor tai, astfel ajutandu-i sa se dezvolte. Ia in calcul si oportunitatile de imbunatatire atunci cand delegi.
  9. Construieste un mediu care incurajeaza acceptarea si angajamentul, implicand colegii in luarea deciziilor, consultandu-i si folosind greselile ca oportunitate de invatare.
  10. Foloseste intrebari deschise pentru a primi raspunsuri sincere si evita intrebarile care directioneaza interlocutorii catre un raspuns predefinit sau previzibil. Intrebarile deschise invita la gandire independenta si exprimarea propriilor idei, in timp ce intrebarile inchise constrang creativitatea.

Trecerea de la un stil clasic de leadership la unul de tip coaching, nu se intampla peste noapte, indiferent daca esti manager la inceput de drum sau unul experimentat. Este nevoie sa investesti mult timp si energie in a lucra cu fiecare mebru al echipei tale, iar din partea colegilor tai este nevoie de implicare si dorinta de dezvoltare. Insa impactul pe care il obtii pe termen lung asupra business-ului tau va genera o schimbare reala, iti va creste performanta in mod masurabil si vizibil.

Vrei sa afli cum te putem ajuta pe tine si compania ta sa implementezi coachingul in activitatile tale zilnice?

Hai sa ne cunoastem. Trimite-ne un e-mail sau suna-ne pentru mai multe detalii.

hello@lifeperformance.ro

0745.129.004 / 0721.828.450