Ne-am născut să fim fericiți.
Fericirea ar trebui să fie simplă, ne putem bucura de simplul fapt că avem la dispoziție o nouă zi în care să experimentăm viața, de bucuria copiilor, de natură, de o floare sau un peisaj, iar lista poate continua.
Suntem oameni și avem dorințe. E firesc. Dorințele se transformă în visuri, iar visurile se pot transforma în obiective personale, ca apoi să devină acțiuni concrete și să materializeze visul.
Cu toate acestea, o proporție semnificativă, dacă nu covârșitoare din visurile noastre sunt abandonate. Atunci când abandonăm ceva ce ne dorim, visurile noastre, abandonăm o parte din noi, iar lucrul acesta ne face să simțim tristețe, nicidecum bucurie.
Ne întrebăm de ce nu ne iese, ce am greșit, de ce noi, căutăm soluții, însă nu reușim totuși să găsim acel “mix” care să ne aducă mai aproape de obiectiv sau chiar să-l îndeplinim.
Starea aceasta se reflectă apoi și în alte activități pe care le avem, la job, în viața personală, în relațiile pe care le avem și așa mai departe.
Dacă adăugăm la acest lucru și faptul că mintea noastră are undeva la 60-70.000 de gânduri într-o zi și peste 90% dintre ele sunt negative și sunt ancorate în experiențe trecute, avem parte de celălalt “mix”, al renunțării.
Un aspect important este setarea corectă a obiectivelor. De cele mai multe ori pornim la drum cu un gând extrem de îndrăzneț, uneori și cu un plan, însă, la fel de des, ne evaluăm obiectivul prin prisma realizării sau ne realizării lui și visăm să ajungem cât mai repede la obiectivul pe care ni l-am propus.
Imaginează-ți obiectivul următor: îți dorești să îți construiești o casă.
Ce trebuie să faci pentru a-ți duce la îndeplinire acest obiectiv? Iată doar câteva etape: ai nevoie de teren, apoi de un plan al casei, apoi ai nevoie să sapi pentru a turna temelia casei, după care vei turna structura de rezistență, apoi vei construi pereții, poate vei ridica un al doilea etaj, apoi vei face acoperișul casei… ai prins ideea. Fiecare etapă face parte din obiectivul tău final – o casă nouă construită de tine.
Dacă facem o paralelă între obiectivele noastre și construcția unei case, putem spune că fiecare obiectiv reprezintă o nouă construcție ce are nevoie de mai multe elemente, etape, planificari și așa mai departe. Fiecare etapă contează și le condiționează pe celelalte.
Metoda S.M.A.R.T. pentru setarea obiectivelor
O greșeală frecventă pe care o facem atunci când ne setăm obiective este neevaluarea lor prin metoda S.M.A.R.T.
S = Specific – definiriea cât mai clară a obiectivului.
M = Măsurabil – obiectivul nostru trebuie să poată fi măsurat (ex. vreau sa am 10 clienți plătitori a câte 1000 EUR pe lună)
A = Acceptat – obiectivul să fie acceptat și asumat, dorit cu adevărat
R = Realist – obiectivul să fie realist și realizabil în limita constrângerilor și a contextului de factori existenți
T = Timp precizat – obiectivul să fie clar încadrat într-un cadrul de timp și să aibă un termen de finalizare.
Această metodă de evaluare a obiectivelor ne ajută cu claritate asupra lor și crește gradul de asumare, prin urmare și șansele de reușită sunt mult mai mari.
Exact ca în cazul construcției unei case, orice obiectiv îndrăzneț poate avea mai multe etape intermediare pe care le poți urmări și care îți vor întreține motivația pentru a ajunge la obiectivul final.
Avem tendința să nu privim pașii pe care îi facem pentru a ajunge la obiectivele noastre. De câte ori ai fost la cumpărături într-un mod mecanic și te-ai trezit înapoi acasă cu o plasă plină de produse? Ai luat în calcul că pentru a obține acest rezultat a fost nevoie de mai multe etape? A fost nevoie să te îmbraci, să ieși din casă, să mergi câteva minute, să umbli prin magazin după produsele pe care le dorești și tot așa. Toți acești pași te-au ajutat să obții ce ți-ai dorit. Ce ai face dacă nu ar exista? Ai mai putea obține ce ți-ai dorit?
Obiectivele au nevoie de pași intermediari pentru a putea fi îndeplinite. Dorințele noastre sunt atât de puternice uneori că ne fac să ne gândim exclusiv la rezultatul final, fără să ne uităm la progres. Atunci când nu ne uităm la progres ne demotivăm și renunțăm mult mai ușor. Dacă ne bucurăm de călătorie și de fiecare rezultat intermediar, dacă-l sărbătorim și vedem că evoluăm, vom fi mult mai motivați să nu abandonăm. Pentru că știm clar ce ne dorim și când ne propunem să-l avem (obiective SMART)
Perfecționism + eșec = 🤯
În toată această poveste apar frecvent perfecționismul și eșecul, care determină frică și / sau un comportament de control. Perfecționismul se manifestă prin teama că nu am făcut ceva suficient de bine, că vom fi judecați pentru cum am făcut ceva sau că nu avem suficiente cunoștințe, poate că nu merităm să facem sau să avem un anumit lucru, că abia după ce avem un anumit skill dobândit putem să mergem mai departe etc.
Căutarea perfecțiunii nu va duce niciodată nicăieri, pentru că în permanență va exista o opțiune pe care nu ai luat-o în calcul. Așa că de ce să te blochezi în a căuta perfecțiunea? Aria noastră de confort ne limitează la experiențele pe care le-am avut deja. Evoluția și progresul vin atunci când alegem să pășim în afara zonei de confort.
Eșecul ne demotivează frecvent. În combinație cu perfecționismul formează un “mix” extrem de toxic pentru obiectivele noastre. Eșecul poate fi folosit ca oportunitate de învățare. Cum ar fi să vezi lucrurile bune chiar și în eșec?
Privește-ți obiectivele diferit, evaluează-le, planifică, măsoară progresul și bucură-te chiar și de eșec!
Visurile se pot împlini. Dar pentru asta visurile trebuie să fie clare. Au nevoie de o definire SMART, de obiective intermediare, de răbdare și înțelegere, de asumare a eșecului și a faptului că nu există scenariul perfect și mai ales de acțiune.
Dacă ai un vis, un obiectiv, o dorintă, dar simți că te-ai blocat în realizarea lor, coachingul îți poate aduce mai multă claritate, un plan și mijloace de urmărire pentru a le îndeplini.
La Life Performance te putem susține pentru a-ți îndeplini visurile, pentru a-ți crește nivelul de fericire, încredere, și, odată cu asta, să oferi din energia și rezultatele tale și celorlalți. Pentru că atunci când ești fericit că ți-ai realizat un vis, lucrul acesta se reflectă și în jurul tău, în relațiile pe care le ai, în rezultatele pe alte planuri și în starea ta generală de bine.
Îți punem la dispoziție programe de coaching personalizate de 5-8-10 ședințe care să te ajute să depășești blocajele și să obții ceea ce îți dorești.
Scrie-ne pe hello@lifeperformance.ro sau sună-ne la 0721828450 (Costin) / 0745129004 (Fabiola) pentru a stabili un plan de acțiune.