Totul a pornit de la o glumă la bloc. 

„Hai să facem și noi asta!” 

 

Și am avut parte de cea mai tare experiență de adolescent pe care puteam să mi-o imaginez și care acum îmi dau seama cât de multă valoare are ca învățătură.

 

? La 15 ani mi-am făcut trupă cu vecinii de la bloc. ?

 

Fără un plan prea clar la început, dar cu multe try and error.

Fără prea multe resurse, dar ne-am descurcat cu un Pentium 2 ca să facem prima tentativă de piesă.

Fără să avem habar de ce înseamnă să ne băgăm în așa ceva, dar extrem de curioși și de motivați să testăm.

Fără o susținere prea mare din partea celor mai înțelepți, dar cu destulă intuiție să știm că nu avem nimic de pierdut dacă încercăm.

Fără să avem habar de cât de greu este să ajungi sus, dar suficient de ambițioși să ne dorim asta.

Cu răbdare și sacrificii, cu perseverență și creativitate, am învățat pas cu pas să fim mai buni în ce făceam și să evoluăm cu fiecare click pe care-l dădeam prin Fruity Loops sau Reason. Am “furat meserie” de la cei ce știau mai multe decât noi și am îmbogățit-o și personalizat-o în felul nostru. 

Ne-am inspirat din ce făceau alții și am dezvoltat propriul nostru stil de a face muzică, fără reguli, îndrăzneț, cu multă creativitate (cât puteam să avem la vârste de adolescenți) și cel mai important – cu multă bucurie, prezență și implicare. Era o joacă pentru noi și când făceam asta toate lucrurile parcă se aranjau.

Ne-am frustrat când nu ne ieșea, când abandonam idei pe care “nu le simțeam”, dar n-am renunțat niciodată la ce ne place. 

 

E drept, nu mai avem trupă și proiecte împreună acum, însă chiar și acum când suntem la 35/40 de ani suntem conectați într-o formă la acea energie, la acea stare. Fie ca o ascultăm sau că o producem, pasiunea pentru muzică a rămas adânc în inimile noastre și trăim prin muzică, ne găsim echilibrul în muzică, suntem creativi pe și prin muzică și lucrul acesta va rămâne veșnic în sângele nostru.

Pasiunea nu dispare, cel mult se poate transformă, dar rămâne acolo, chiar dacă uneori prioritățile se schimbă, apar noi pasiuni, noi lucruri care îți umplu sufletul de bucurie. 

Ce vreau să spun cu povestea asta?

Varianta scurtă – atunci când ai o pasiune, o urmezi cu sufletul și faci orice ca să se întâmple, ai încredere, determinare și te bucuri, ai o stare de bine în interior, care se vede și la exterior și reflectă în tot ceea ce faci. 

Au trecut mai bine de 20 de ani de când am făcut prima piesă, de când am avut primul spectacol, de când pasiunea asta s-a aprins în mine. Mi-am dat seama că atunci când îți place ceva cu adevărat, când simți asta până în măduva oaselor, când vorbești cu sclipire în ochi, cu inima cât pieptul, chiar dacă au trecut 20 de ani sau 2 săptămâni, ai deschis deja calea către succes.

Dacă faci lucrurile cu bucurie, ghidat de intuiție, de bucuria pe care o simți în suflet chiar și când nu îți iese, pentru că știi că nu ai renunțat, știi că orice eșec e o cale de a învăța, lucrurile se vor alinia la un moment dat și rezultatele vor începe să apară.

Atunci când faci lucrurile cu pasiune, necunoscutul parcă nici nu contează așa de tare pentru că devii curios să experimentezi, să vezi ce se întâmplă. Când faci lucrurile cu pasiune și cu convingere, încrederea în tine e la cote înalte. Fiecare pas pe care îl faci e un pas mai aproape de viziunea ta, de ceea ce simți că se va întâmpla dacă nu renunți.

Îmi aduc aminte și acum de câte ori dădeam greș, câte fișiere și versiuni aveam salvate în calculator și nu mai reveneam niciodată la ele. Și fiecare experiență de acest gen mă ajuta să fiu mai bun, să-mi doresc să continui să produc. 

Atunci când faci lucrurile cu pasiune, mintea doar se bucură și este creativă, e liberă în loc să stea să “caute” rezultatul. Și, în plus, cooperează cu inima și cu toate simțurile tale.

Când depunem efort prea mare pentru rezultat, suntem conduși mai mult de minte și mai puțin de inimă. Asta înseamnă că nu mai simțim emoția pe care ne-o produce acel lucru despre care spunem că ne pasionează. Căutăm perfecțiunea, rezultatul imediat, dar uităm să ne bucurăm de călătorie care, de fapt, stă în spatele rezultatelor. Mintea ne sabotează emoția pe care ar trebui să ne-o dea pasiunea. Iar perfecțiunea… well, nu există… Mintea are tendința să „lucreze” în trecut sau în viitor, motiv pentru care comunică mai greu cu simțurile tale, care se întâmplă acum. Când faci lucrurile cu pasiune, le faci fără să cauți rezultate, doar te bucuri de experiență și lași lucrurile să se întâmple natural. 

Cu cât acumulăm mai multe experiențe, convingeri care ne limitează, cu cât le asumăm ca fiind adevărate și pentru noi, cu atât deschiderea noastră către a experimenta ceea ce ne face fericiți scade. Oare câte “dar dacă…” ne-am spus în ultimii ani? Oare de câte ori ne-am îndoit de capacitatea noastră de a ne împlini un vis, de a porni proiectul acela pe care ni-l dorim de atâta vreme? De a face ce ne place? Lista e deschisă…

Dacă ar fi să trag o concluzie la toată această poveste ar fi în primul rând că pasiunile ne hrănesc mintea și ne încarcă cu energie. Orice pasiune se poate împlini dacă îi acorzi atenția și energia potrivite. Pasiunea vine din inimă în primul rând și are nevoie de inimă, de suflet, de iubire ca să supraviețuiască. Atunci când ne tratăm pasiunile cu bucurie, copilărește chiar, ne dăm voie inimii să intre în scenă și să colaboreze cu mintea pentru a fructifica orice moment, orice reușită și orice eșec.

Dacă nu e suficient de clar pentru mintea noastră de adulți, haideți să ne uităm la pasiunea cu care copiii mici învață să scrie, să deseneze, să citească, să picteze, să fie creativi. Ei nu au prea multe bagaje de cunoștințe, prin urmare nu au la ce să raporteze experiențele de care au parte. Dar, în schimb, au inima, sufletul, emoția, bucuria, naturalețea, inocența și creativitatea care îi ajută să nu renunțe, să fie curioși, să experimenteze. Să se frustreze când nu le iese, dar să se și ambiționeze să reușească. În timp reușesc, cu ajutor, cu sprijin moral, cu înțelegere externă, dar mai ales cu o acceptare interioară. Și, pas cu pas, fiecare experiență nouă se așează.

Chiar recent fetița mea a venit mega bucuroasă la mine și mi-a spus că a reușit să numere până la 1000 (practic, că a înțeles principiile de formare a numerelor, zecilor, sutelor etc.). Pentru ea este o mega realizare în care și-a pus sufletul și s-a bucurat din suflet. Desigur că și mintea, însă sufletul ei a fost motorul principal. Pentru mintea noastră de adult e ceva normal, pentru ea, la aproape 5 ani, e spectaculos. 

Mă învață tot timpul cum e important să ne bucurăm de fiecare etapă a visurilor noastre. Oricât de nesemnificativă ar părea.

Și acum… îți las câteva întrebări.

  • Care sunt pasiunile tale? Cele care-ți fac inima să tresalte. Ia o foaie de hârtie și notează-ți măcar 3-5 lucruri care îți plac.
  • Cât de importante sunt pasiunile tale pentru tine?
  • Ce faci pentru pasiunile tale?
  • Ce ai vrea să faci pe viitor în legătură cu pasiunile tale?
  • Ce te blochează acum? Ce povești ai în minte despre tine, despre motivele pentru care nu investești energie în ceea ce te face fericit?
  • Când te-ai comportat ultima oară ca un adolescent sau ca un copil care se bucură de proces, de experiență, care simte bucurie în ceea ce face?

 

Fiecare dintre noi căutăm fericirea, bucuria, echilibrul, armonia. Atunci suntem autentici și atunci e și momentul când putem crea. Autenticitatea vine când ne exprimăm liber, fără prejudecăți, fără frici și mai ales când facem ceea ce ne face fericiți, ceea ce ne pasionează. Când nu facem lucrurile care ne pasionează, în mintea noastră își face loc frica, îndoiala, judecățile, iar aceste lucruri ne generează o stare de disconfort intern, apoi extern. Aceasta este învățătura pe care am tras-o rememorând adolescența și ce am învățat de acolo. Pasiunea ne face să fim autentici.

Dacă ai o pasiune, dar te afli în impas și nu găsești soluții pentru a-i acorda mai multă atenție și energie, prin coaching poți găsi soluții care să pună lucrurile în mișcare.

Coaching-ul te ajută să-ți depășești barierele și să faci mai mult din ce te face fericit. Aceasta este și misiunea noastră la Life Performance – să te sprijinim pentru a-ți atinge obiectivele, a-ți îndeplini visurile, a fi mai fericit în viața ta.

 

Programează o sesiune de cunoaștere cu noi la hello@lifeperformance.ro sau sună-ne la 0721828450 / 0745129004